top of page

Festivals

‘Xpeditie Blauwestad’. Dit festival hebben we in 2015 en 2016 georganiseerd in Blauwestad. Het idee was om het woonproject Blauwestad een flinke impuls te geven en de leegte als kans te benutten. Mensen mochten kamperen op vrije kavels of zelf iets bouwen. Ter inspiratie bouwden architecten bizarre bouwwerken van hennep, pallets of afval. De combinatie van theater, muziek en bouwkunst, trok een groot publiek. Er kwamen zo’n tienduizend bezoekers.

Het festival kreeg veel support van de regio. Bedrijven sponsorden in natura, leverden materiaal of hielpen mee met de opbouw. Bewoners uit de omgeving, die aanvankelijk sceptisch tegenover het ‘rijke’ woongebied stonden, meldden zich als vrijwilligers of kwamen kamperen. Wat meehielp is dat we in de programmering ruimte maakten voor lokale artiesten. Wat ook meehielp was de lage entreeprijs, om publiek te trekken dat anders nooit een festival zou bezoeken. Dat lukte. Mensen zaten in bootjes te luisteren naar muziek, dwaalden door het hennepdoolhof en aten een patatje terwijl de kinderen op een palletwoning klommen. Positieve branding.

 

Bijzonder: Mensen zonder baan kregen een positieve aantekening van de sociale dienst als ze meewerkten aan het festival. Dankzij persoonlijke coaching kregen 9 van de 12 mensen weer een baan. Een geslaagde Xpeditie.

bottom of page