top of page

Els Buseman

Villa Cultura is een rijksmonument uit 1914, bewoond door Els Buseman: bedenker, uitvoerder en schrijver. Die combinatie is handig als het gaat om totaalconcepten, maar succes vergt meer. Elk project heeft een aanjager nodig, iemand die mensen enthousiast maakt, de juiste partijen verbindt, fondsen overtuigt en een sterk team formeert. Een creatieve geest, maar wel met de poten in de klei.

Ik ben een Noordeling. Geboren in Scheemda, op een boerderij vlakbij de Villa waar mijn familie altijd heeft gewoond. Al jong vertrokken om de wereld te verkennen. Opgegroeid in de buurt van Rotterdam, gewoond in Parijs, een paar wereldreizen gemaakt en uiteindelijk terug gekeerd naar mijn roots. Ik voel me thuis in het Noorden. Niet alleen vanwege de ruige schoonheid van het land. Maar ook vanwege het levenstempo en de recht-door-zee mentaliteit.

Schrijven loopt als een rode draad door mijn leven, evenals organiseren. Ik begon in de journalistiek, werkte onder meer voor dagblad Trouw en Opzij. Daarna volgde een switch naar scenario schrijven. Eerst regiosoaps, later landelijke tv-series, zoals Zwarte Tulp. Ondertussen kreeg ik steeds vaker de rol van cultureel ondernemer vanuit de gedachte: “Als het er nog niet is, doen we het zelf”.

Dat leidde tot de meest uiteenlopende projecten. Van een festival in Blauwestad met tienduizend bezoekers tot een Cultuurlab waar leerlingen kunnen experimenteren met hippe vakken. Doel van de plannen: de regio een impuls geven. Het gebied iets sterker maken, de bewoners iets trotser.

bottom of page